نمونه گیری(Sampling)
به وسیلهای که توسط آن نمونه گرفته میشود Sampler گفته میشود. مهمترین مراحل نمونهگیری مواد خوراکی عبارت است از:
1) جمعآوری میزان کمی از مواد خوراکی از چندین نقطه آن ماده خوراکی و مخلوط نمودن آنها با هم
2) خرد کردن و ترجیحا آسیاب نمودن نمونهها تا اندازه یک میلیمتر و کمتر و مخلوط کردن آنها
3) نگهداری نمونه در محفظههای مناسب سربسته و ثبت مشخصات آن
مراحل نمونه گیری:
1) Increment : بخشی از ماده جمعآوری شده توسط وسیله نمونه برداری از قسمت های مختلف یک محموله را میگویند.
2) Primary Sample : به مجموعه Increment های گرفته شده از یک جمعیت گفته میشود.
3) Composit Sample : به مخلوط کردن نمونههای اولیه توسط میکسر و گرفتن یک نمونه کوچکتر که نماینده آنها باشد.
4) Laboratory Sample : نمونهای است که به منظور تجزیه و تعیین ترکیب آن به آزمایشگاه ارسال میگردد.
5) Test (Analytical) Sample : از نمونهای که به آزمایشگاه ارسال میشود تهیه شده و مقداری است که مستقیما برای اندازه گیری مورد نظر استفاده میشود.
نمونهگیری صحیح شرط اساسی در بدست آوردن اطلاعات صحیح و دقیق میباشد و بدیهی است نمونهگیری صحیح و مناسب برای تولید دادههای واقعی از ترکیب مواد غذایی همان قدر اهمیت دارد که روش تجزیه اهمیت دارد. به عبارت دیگر اگر نمونهگیری به صورت مناسب انجام نگیرد با بهترین روشهای تجزیه نیز به جوابهای مشکوک و غیر قابل قبول میرسیم.
:: موضوعات مرتبط:
تغذیه