آغوز
به اولین شیری که بعد از زایش بوسیله حیوان تولید میشود و تا 3 روز (6 دوشش اول) ادامه دارد آغوز یا کلستروم(Colostrum) یا ماک یا جک میگویند. که سرشار از مواد غذایی و پادتن است (پادتنهای مادری در گاو از راه آغوز منتقل میشود).آغوز به علت داشتن املاح منیزیم فراوان برای نوزاد دام خاصیت نرم کنندگی روده ها را دارد. با توجه به این که گوساله در هنگام تولد فاقد قدرت مقاومت در برابر بیماریها است و چون دیوارههای جفت مانع عبور پادتنها (ایمنوگلوبینها) از مادر به دستگاه گردش خون جنین میشود لذا مصونیت اولیه گویالهها از طریق تغذیه آنها با آغوز که حاوی مقدار زیادی ایمنوگلوبولین است کسب میشود. نکته ضروری این است که آغوز را در نیم ساعت اولیه زندگی به گوساله بدهیم زیرا دستگاه گوارش حداکثر پس از 24 ساعت از بدو تولد قدرت جذب آنتی بادیهای موجود در آغوز را از دست میدهد،که به این عمل بسته شدن رودهها (Gut closure) میگویند. به طوری که راندمان جذب این پادتنها در ساعات اولیه حداکثر و در عرض 6 ساعت بعد از تولد 10تا 20درصد و در 12ساعت، 50درصد و بعد از 24 ساعت به صفر میرسد. مقدار آغوز بستگی به درصد وزن دارد و روزانه معمولا بین 8 تا 10درصد وزن گوساله میباشد که بهتر است این آغوز در3 نوبت به گوساله داده شود. رنگ زرد و یکنواخت (سفت و خامهای) معیار مناسبی برای تشخیص کیفیت آغوز میباشد و برای اندازهگیری وزن مخصوص آغوز از وسیله ای بنام آغوز سنج (Colostrometer) استفاده میشود.
 |
نمودار میزان جذب ایمنوگلوبولینهای آغوز و بازده جذب آنها از روده تا 24 ساعت پس از تولد
|
:: موضوعات مرتبط:
پرورش دام (گاو، گوسفند وبز)