مواد ضد تغذیه ای
مواد ضد تغذیه ای به ترکیباتی اطلاق میشود که در غذا های طبیعی یافت میشوند و از طریق مکانیسم های مختلفی اثرات مخالف یا متضاد با شرایط بهینه تغذیه ای اعمال میکند گاهی مواد ضد تغذیه ای را تحت عنوان عوامل سمی یاد میکنند زیراس از مصرف اثرات زیان آوری در بدن بوجود میآورند با وجود این اصطلاح عامل سمی تا حدودی گمراه کننده است زیرا این گونه استنباط میشود که با مصرف این مواد در یک سطح خاصی حیوان از بین برود در واقع این مواد برای اغلب حیوانات کشنده نیست ولی اثرات مغایر با شرایط تهیه خوراک(تغذیه)، کاهش رشد،کاهش بازدهی خوراک، تغییرات هورمونی و آسیب به برخی از اندام های بدن ایجاد میکند که این اثرات ایجاد شده در سطح وسیع باعث کاهش بهره وری واحدهای دامپروری میشود.
راه های حذف مواد ضد تغذیه ای از خوراک ها
1) اصلاح نژاد گیاهان : انتخاب، اعمال ژنتیکی
2) تجزیه کردن: خشک، مرطوب
3) حرارت دادن: خشک، مرطوب
4) آنزیم ها: پروتئازها، اکسیدازها
5) بقیه راه ها مثل پوست گیری، جوانه زدن، تغییر شکل دادن
بطور کلی 3راه برای حذف مواد ضدتغذیه ای وجود دارد:
1) اصلاح نژاد گیاهان
2) عمل آوری تکنولوژیکی( Technological Treatment)
3) عمل آوری بیوتکنولوژی
(منبع اصول تغذیه نشخوارکنندگان و تک معده ای ها تالیف دکتر عزیزالله کمال زاده انتشارات گلبان 1380- 280 صفحه)
:: موضوعات مرتبط:
تغذیه