عدم تحمل لاکتوز (حساس بودن به لاکتوز شیر Lactose Intolerance)
دستگاه گوارش برخی از افراد فاقد آنزیم لاکتاز میباشد. بنابراین لاکتوز بدون هیچ تغییری وارد روده بزرگ شده و در آنجا بوسیله میکروارگانیسمها تجزیه شده و گاز کربنیک تولید میشود که ایجاد نفخ مینماید. در ضمن به علت جذب آب، لاکتوز باعث بروز دل پیچه و اسهال در انسان میشود که به این عارضه عدم تحمل لاکتوز یا حساس بودن افراد به لاکتوز شیر میگویند.
روشهای مصرف شیر در افرادی که تحمل لاکتوز را ندارند :
1) شیر را به صورت سرد مصرف کنند.
2) شیر را به مقدار کم و به دفعات میل کنند.
3) از شیرهای بدون لاکتوز استفاده کنند.
4) از فرآوردههای دیگر لبنی مثل ماست و پنیر استفاده کنند چون لاکتوز در این فرآوردهها در ضمن فرآیند کاملا تجزیه میشود.
5) مخلوط کردن کاکائو با شیر
نکته : با مصرف تدریجی شیر آنزیم لاکتاز دوباره در بدن ساخته میشود و عدم تحمل لاکتوز رفع میشود.